Saftigt morotsbröd

by manosdaily

IMG_1092IMG_1083IMG_1090

Det här morotsbrödet görs i långpanna och en sats ger ca 24 rutor. Brödet görs med en smet-liknande deg, alltså en väldigt blöt deg som inte riktigt kan knådas med bara händerna. Istället ska man arbeta degen med slev, eller ännu bättre, med en köksmaskin. Morotsbrödet blir väldigt saftigt så det är värt ett försök!

IMG_1099

Ingredienser:

  • 5 dl mjölk eller vatten
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl olja
  • 200 g finrivna morötter
  • 1 tsk salt
  • 2 msk sirap eller socker
  • 4 dl vetemjöl special
  • 9 dl fullkornsmjöl av Dinkel

Värm mjölken eller vattnet till fingervärme. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, olja, de finrivna morötterna, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl (jag använder grahamsmjöl eller ett par deciliter havregryn istället för dinkel ibland, det går lika bra!).  Spara lite fullkornsmjöl av dinkel till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg med köksmaskin, slev eller med händerna. Degen ska vara kletig. Låt den jäsa övertäckt med till exempel plastfolie i ca 30 minuter.

Efter jäsningen kan du ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Skär skåror i degen med en mjölad kniv så att du får 24 bitar. Nagga degen med en gaffel. Jäs under bakduk i ca 30 minuter till. Grädda i mitten av 15-20 minuter. Pensla degen med vatten några minuter innan brödet ska ut ur ugnen om du vill ha en underbart knaprig skorpa.

Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

Ät och njut!